Daan_HeermavanVoss

Daan Heerma van Voss

Rijzende ster Daan Heerma van Voss is schrijver, journalist, denker, uitgever, twintiger en muziekliefhebber te tegelijk. De geboren Amsterdammer vermengt zijn kennis van literatuur, filosofie en geschiedenis met eigen inzichten en met zijn alledaagse ervaringen als twintiger. In zijn essay ‘De verloren generatie’ verwoordt hij als geen ander waarom Europese twintigers dit jaar de straat op gingen om te protesteren en in de interviewserie ‘De Kloof’ die hij samen met studievriend Daniel van der Meer maakte voor de Groene Amsterdammer, maakt hij het gapende gat tussen de jongere en oudere generaties in Nederland pijnlijk zichtbaar. Daan werd geprezen voor het interview met de stervende Hella Haase en voor zijn debuutroman ‘De zondagsman’. De Volkskrant schreef ‘Men zegt dat de eerste alinea het DNA van een roman moet bevatten. Daan Heerma van Voss (1986) heeft genoeg aan de eerste zin.’ In januari verschijnt zijn tweede roman ‘Zonder tijd te verliezen’ en debuteert hij als gastheer van de Salon.

Christiaan-Weijts

Christiaan Weijts

Christiaan Weijts studeerde van 1994 tot 1999 Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij is columnist in nrc.next en de Groene Amsterdammer. Weijts’ debuutroman Art. 285b. werd vrijwel unaniem lovend ontvangen, en leverde hem nominaties op voor zowel de AKO Literatuurprijs als de Gouden Uil. In oktober 2008 verscheen zijn tweede roman, Via Cappello 23. In de Tros nieuwsshow op Radio 1 noemde Pieter Steinz Weijts: ‘Een natuurlijke opvolger van Mulisch.’ De roman werd genomineerd voor de Gouden Uil en de AKO Literatuurprijs, en won de Gerard Walschapprijs. Een jaar later verscheen De etaleur, een novelle ter gelegenheid van het 50jarig bestaan van het Nederlands Danstheater. Het boek kreeg een zeer warm onthaal en belandde op de longlist van de Libris Literatuurprijs.

VanZwieten

Ruben van Zwieten

Ruben van Zwieten is predikant op de Zuidas en ondernemer. De Zuidas in Amsterdam is een plek waar bankiers, advocaten en consultants elkaar ontmoeten en waar ze soms geconfronteerd worden met een leegte in hun bestaan. Liever dan door naar verre boeddhistische tempels te reizen, zoeken de yuppen de zin des levens dichter bij huis: in de Amsterdamse Thomaskerk. In De Bijbel op de Zuidas geven predikanten Ad van Nieuwpoort en Ruben van Zwieten, net als tijdens hun Bijbelklassen op de Zuidas, een andere kijk op de heilige schriftuur. Het Bijbelverhaal is daarbij een verrijking van het dagelijks leven van zowel heiligen als heidenen, waarbij geen rekening gehouden wordt met het overeind houden van de spreekwoordelijke heilige huisjes.

Bregman

Rutger Bregman

Rutger Bregman is historicus en publicist. Hij studeerde aan de universiteit van Utrecht en Los Angeles, en doceerde aan de universiteit van Utrecht. Rutger schrijft voor nrc.next, Het Parool, Trouw, De Volkskrant en De Groene Amsterdammer. In februari 2012 debuteerde hij met het boek ‘Met de kennis van toen. Actuele problemen in het licht van de geschiedenis’ bij de Bezige Bij.

Marietje SCHAAKE in the European parliament in Strasbourg

Marietje Schaake

Marietje Schaake is Europarlementariër voor D66. Op haar initiatief komt er een Europees miljoenenfonds beschikbaar om de vrijheid op internet wereldwijd te promoten. De Wall Street Journal noemde Marietje Schaake ‘Europe’s most wired politician’, de politica die internet het best begrijpt. Waar bijna al haar collega-politici internet zien als een middel om een boodschap te verkopen, is het voor Schaake een onmisbaar element om politiek te bedrijven.

Reve

Jonathan van het Reve

Jonathan van het Reve doorliep het Vossiusgymnasium en studeerde daarna enige tijd aan de UvA: eerst Wis- en Natuurkunde, toen Geschiedenis en tenslotte weer een tijdje Wiskunde.
IIn juni 2007 debuteerde hij bij Nijgh & Van Ditmar met zijn novelle De boot en het meisje.     Sinds april 2008 schrijft hij elke vrijdag een column in Het Parool en van 2009 tot 2011 had hij een wekelijkse rubriek in Vrij Nederland.
In oktober 2010 werd het muziektheaterstuk dat hij samen met componist Thomas de Jonker maakte van zijn debuutnovelle uitgevoerd in het M-Lab, en in december verscheen Koken voor vrouwen, een literair kookboek dat hij schreef met Diede H. de Jong.

Karin_Spaink

Karin Spaink

Karin Spaink is columniste, essayiste, publiciste en schrijfster. In haar column in het Parool schreef ze op 2 augustus  2011: ‘Facebook en Twitter maken ons ijdel: je gaat denken dat jij het centrum van de wereld bent. Op blogs bepalen de hardste schreeuwers de toon. Internet verruwt het publieke debat. Voor analyse, achtergrond of reflectie is geen plaats, zulke stukken vinden mensen te lang. Na tien seconden zappen we alweer weg. Juist de malloten en extremisten zijn er actief en kunnen ongecontroleerd hun gang gaan. Degelijke informatie vinden is moeilijk.’

hansboutellier

Hans Boutellier

Hans Boutellier is algemeen directeur van het Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar Veiligheid & burgerschap aan de VU Amsterdam. Hij heeft talloze publicaties op zijn naam over publieke moraal, criminaliteit en veiligheid, waaronder De improvisatiemaatschappij.

Het internet heeft de neiging om ons gevangen te nemen en ons op allerlei manieren digitaal te volgen en te sturen, schreef de Groene Amsterdammer. “Dat leidt tot voorgeprogrammeerde intieme ervaringen in de virtuele wereld. Een goede discussie begint bij de erkenning van beide kanten. Boutellier stelt dat we deze dualiteit onder ogen moeten durven zien ‘om overdreven nieuwe verwachtingen te temperen, maar ook om cultuurpessimisme te voorkomen’.”

Charlotte_Mutsaers

Charlotte Mutsaers

Charlotte Mutsaers schreef tot nu toe twaalf boeken. Haar literaire werk werd achtereenvolgens bekroond met de Jan Greshoffprijs, de Busken Huetprijs, de Constantijn Huygensprijs en de PC Hooftprijs. Voor haar literaire en beeldende werk ontving zij de Jacobus van Looyprijs. Ze werd genomineerd voor zowel de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil als de Libris Literatuur Prijs. In mei 2010 heeft Charlotte Mutsaers de P.C. Hooftprijs ontvangen voor haar gehele oeuvre.

Jonas Staal

Jonas Staal

ronald-van-tienhoven

Ronald van Tienhoven

Milo

Milo

Illustrator Milo, bekend van de Groene Amsterdammer en NRC, gaat de uitdaging aan om iedere Salon samen te vatten in een illustratie. Iedereen kan via een groot scherm meekijken hoe hij tijdens de gesprekken ijverig door schetst. Aan het einde van de middag laat Milo het resultaat zien en legt hij uit hoe hij het verhaal van de dag heeft omgezet in beeld.

Eefke_DenHeld

Eefke den Held

Singer/songwriter Eefke den Held en haar collega’s van Het Nieuwe Lied voorzien iedere Salon van muziek. Eefke studeerde aan het Conservatorium en aan de Kleinkunst Academie, was achtergrondzangeres van Jenny Arean, werkte mee aan theatervoorstellingen en treedt tegenwoordig op met haar eigen Nederlandstalige liedjes. Samen met de collega’s van Het Nieuwe Lied reist ze langs theaterzalen, cafés en poppodia overal in Nederland. Ze zingen over de liefde, de dood, de maskers die we dragen en de andere vreugde en worstelingen in het leven. Speciaal voor de Salon stellen ze iedere maand een speellijst samen met eigen liedjes en liedjes van anderen die aansluiten bij het gesprek van de dag. Wees niet verbaasd als Bob Dylan regelmatig voorbijkomt.

TerlouwJan

Jan Terlouw

Toen zijn veertigste verjaardag naderde besloot Jan Terlouw zijn vaste baan als natuurkundige op te geven en zijn hart te volgen: hij werd kinderboekenschrijver en politicus. Terwijl hij jeugdharten stal met boeken als Oorlogswinter, Pjotr en Koning van Katoren, stal hij volwassen harten met zijn optreden als Tweede Kamerlid van D66. Terlouw werd fractievoorzitter, minister, vice-premier en Comissaris van de Koningin in Gelderland en lid van de Eerste Kamer. Nu hij de tachtig nadert bekruipen hem zorgen over de democratie, mensenrechten en welvaartsverdeling. Vraagstukken die een antwoord behoeven dat ook hij niet kan geven: ‘Al vrij lang geleden ben ik tot de overtuiging gekomen dat op geen enkele wezenlijke vraag een definitief antwoord mogelijk is. Dat verontrust me niet, ik vind het eerder geruststellend.’

Joke J. Hermsen

Schrijfster en filosofe Joke Hermsen baarde opzien met haar essay ‘Stil de tijd,’ over de het belang van rust in onze op drift geraakte samenleving. Het boek werd bejubeld door critici, won de Jan Hanlo essayprijs en is omarmd door vooral twintigers, dertigers en veertigers op zoek naar stilte in hun overlopende leven. Bij de Salon praat Hermsen over haar nieuwste boek ‘Blindgangers,’ een roman waarin zij opnieuw ingaat op cruciale thema’s van deze tijd: kapitalisme, materialisme en nihilisme. Bij het schrijven van Blindgangers ging Hermsen uit van het motto: ‘Wie zijn wij op dit moment van de geschiedenis?’, van Immanuel Kant.

Thierry_Baudet

Thierry Baudet

Rechtsfilosoof en historicus Thierry Baudet ageert in zijn artikelen en columns tegen het functioneren van bestaande machtsbolwerken. Tweede kamerfracties waar ja-zeggen verplicht is, gekozen politici die niet verkozen zijn en de banken die burgers op laten draaien voor hun schulden. Maar Baudet blijft niet steken in kritiek. Aan de hand van zijn scherpe, soms confronterende analyses, komt hij tot alternatieven voor de bestaande machtsstructuren, met meer macht voor burger en open en eerlijke politiek. ‘We moeten mensen met eigen ideeën weer een kans geven in de politiek. We dienen ons dus te ontdoen van de ijzeren greep waarin partijen onze samenleving gekneld houden.’